Wiadomości branżowe

Będzie ostro! czyli pod kulinarnymi rządami papryki

Będzie ostro! czyli pod kulinarnymi rządami papryki
17.09.2012 Komunikat prasowy Będzie ostro! czyli pod kulinarnymi rządami papryki 17.09.2012 15:32 Knorr Zielona, we wszystkich odcieniach żółci i czerwieni. Podłużna, okrągła, pękata. I najważniejsze

17.09.2012

Komunikat prasowy Będzie ostro! czyli pod kulinarnymi rządami papryki 17.09.2012 15:32 Knorr Zielona, we wszystkich odcieniach żółci i czerwieni. Podłużna, okrągła, pękata. I najważniejsze ? ostra jak brzytwa lub delikatna i słodka. Oto papryka! Czas zaprosić ją do swojej kuchni! Papryka w Europie pojawiła się w XVI wieku. Dziś znamy około 200 jej odmian różniących się kształtem, kolorem, smakiem. Najpopularniejsza w naszym kraju, o mięsistej skórce, w kolorze żółtym, czerwonym lub zielonym, to słodka Bell. Jednak coraz częściej sięgamy po odmiany znane z kuchni innych krajów i z ich pomocą przyrządzamy ulubione dania. Wszystkie smaki papryki Pierwotnie papryka była kojarzona wyłącznie z ostrym pikantnym smakiem i używana głównie w formie sproszkowanej. A jako że miejscem, skąd przywędrowała na Węgry miała być Turcja, nazywano ją ?tureckim pieprzem?. Do dziś papryki o ostrym smaku królują w wielu lokalnych europejskich kuchniach i także my Polacy coraz częściej po nie sięgamy. Chili ma już stałe miejsce na półce z przyprawami, a palącą w język jalapeno, o małych czerwonych lub zielonych owocach, wielbiciele pikantnych potraw dodają do zup, mięs czy sosów. Ciekawą odmianą, stanowiącą dla nas rzadki widok, jest chilaca o czekoladowej barwie oraz pomarszczonej skórce i czasem z tego powodu nazywana ?rodzynkiem?. Można ją dodawać do sosów, dań z fasoli i grzybów. Łagodne słodkie odmiany papryki pojawiły się później. Oprócz bliskiej nam Bell, stykamy się często z papryką pepperoni dodawaną do kiełbasy o tej właśnie nazwie. Bardzo słodka jest zorza ? stożkowata, w kolorze żółtym lub czerwonym, jedzona na surowo lub stosowana do mrożonek i konserw. Także pimento o charakterystycznym słodkim aromacie warto mieć w swojej kuchni, stosując do marynowania. I oczywiście papryka tomato, z której powstaje przyprawa nazywana słodką papryką. Węgierska królowa Papryka odgrywa istotną rolę w wielu lokalnych kuchniach, np. włoskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, jednak to Węgrzy szczególnie ją sobie upodobali. Nazywana ?czerwonym złotem? jest niekwestionowaną królową węgierskiej kuchni. Używana jako warzywo i stosowana w roli przyprawy stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań w kraju Madziarów. Najpopularniejsze to rzecz jasna leczo, które i u nas zrobiło karierę. W oryginalnej wersji składa się jedynie z papryki, pomidorów i cebuli doprawionych sproszkowaną papryką. Poziom ostrości zależy tylko od upodobań domowego kucharza i zaproszonych gości. Kucharze Knorr polecają ubogacić tradycyjne leczo, dodając do niego inne warzywa, np. cukinię, a nawet udka z kurczaka czy grzyby: http://www.przepisy.pl/przepis/leczo-z-kurczakiem#szukaj/leczo/przepisyhttp://www.przepisy.pl/przepis/warzywne-leczo-z-grzybami#szukaj/leczo/przepisyPapryka jest także niezastąpiona podczas przyrządzania typowej węgierskiej zupy gulaszowej. Także do gulaszu podawanego na naszych stołach warto ją dodawać, bo jak podkreśla Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, podbija ona smak potrawy. Warto skorzystać z polecanej receptury na Gulasz drobiowy: http://www.przepisy.pl/przepis/gulasz-drobiowy#szukaj/gulasz/przepisyOdwiedzając Węgry koniecznie trzeba także spróbować potrawy o nazwie tokań, oznaczającej rodzaj mięsnego ragout z mięsa pokrojonego w drobne paski, z dodatkiem boczku, grzybów, cebuli, obficie doprawionego papryką. A to tylko nieliczne z dań kuchni węgierskiej wykorzystujących paprykę, bo jak mówi tamtejsze przysłowie, przed przygotowaniem każdego posiłku węgierska gospodyni najpierw wykłada na stół paprykę, a potem zastanawia się, co do niej dodać. Na polskim stole Okazuje się, że Polacy także zaprzyjaźnili się z papryką i bardzo chętnie używają jej w swoich kuchniach. Tym bardziej, że znakomicie smakuje ona przyrządzona na różne sposoby. Surowa sprawdzi się w surówkach i sałatkach. Warto dodawać ją do potraw duszonych dla wzmocnienia ich smaku i aromatu. Można uczynić ją składnikiem zup ? nada im przyjemnego aromatu, wzmocni smak i doda koloru. Papryka jest idealnym warzywem do faszerowania ? to, czym ją wypełnimy zależy tylko od naszych kulinarnych upodobań. Wspaniale nada się ser feta, parmezan, podsmażone warzywa, oliwki, grzyby, kasza gryczana, ryż czy nawet mięso. Na koniec zapiekamy w piekarniku i wykwintna przekąska gotowa! Oto inspiracje kucharzy Knorr na faszerowaną paprykę: http://www.przepisy.pl/przepis/papryki-nadziewane#cdnohttp://www.przepisy.pl/przepis/slodka-papryka-faszerowana-serem-feta#szukaj/papryka/przepisyhttp://www.przepisy.pl/przepis/papryka-faszerowana-ryzem-i-miesem#szukaj/papryka/przepisyTakże sama papryka może stać się składnikiem farszów, na przykład do mięs. Rodzinę zachęcą Kieszonki schabowe z papryką i boczkiem czy Roladki z kurczaka z szynką i papryką. Pysznym dodatkiem do mięs będzie również marynowana papryka. Nie możemy zapomnieć o plackach po węgiersku, o których marzymy, mając ochotę na solidne danie, które zaspokoi nasz głód. Do gulaszu, którym przykryjemy placki ziemniaczane, musimy przecież dodać świeżą paprykę, ale i doprawić go sproszkowaną ostrą papryką, by danie nabrało węgierskiej pikantności: http://www.przepisy.pl/przepis/placki-po-wegiersku#szukaj/papryka/przepisySmacznego! Inspiracje na dania z papryką znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale ?Przepisy.pl? na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

A to już wiesz?  WPROST: Jerzy Stuhr o prawdach wiary i prawdzie o Polakach

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy