Wiadomości branżowe

Młodzi dietetycy wraz z Nestlé na największej konferencji żywieniowej w Polsce

Młodzi dietetycy wraz z Nestlé na największej konferencji żywieniowej w Polsce
Mimo że 70% polskich studentów uważa, że wykształcenie wyższe pomoże im znaleźć pracę, to aż 90% z nich twierdzi, że nie jest odpowiednio przygotowana do jej podjęcia*. Młodym ludziom często brakuje możliwości, by zdobytą wiedzę zastosować w praktyce już podczas edukacji. Odpowiedzią na tę sytuację był projekt firmy Nestlé, skierowany do przyszłych dietetyków. Teraz jego laureaci wezmą udział w największej w Polsce, cyklicznej konferencji żywieniowej w Rogowie, by tam pogłębić swoją wiedzę i zaprezentować nabyte umiejętności przed najlepszymi specjalistami w kraju.Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW już po raz piąty organizuje Konferencję Naukową poświęconą tematyce dietetyczno-żywieniowej „Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego”. W spotkaniu uczestniczyć będą specjaliści z ośrodków naukowo-dydaktycznych z całej Polski. W ramach konferencji zaprezentowane zostaną zagadnienia z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki, wyniki badań dotyczących wpływu składników diety oraz sposobu żywienia na

Mimo że 70% polskich studentów uważa, że wykształcenie wyższe pomoże im znaleźć pracę, to aż 90% z nich twierdzi, że nie jest odpowiednio przygotowana do jej podjęcia*. Młodym ludziom często brakuje możliwości, by zdobytą wiedzę zastosować w praktyce już podczas edukacji. Odpowiedzią na tę sytuację był projekt firmy Nestlé, skierowany do przyszłych dietetyków. Teraz jego laureaci wezmą udział w największej w Polsce, cyklicznej konferencji żywieniowej w Rogowie, by tam pogłębić swoją wiedzę i zaprezentować nabyte umiejętności przed najlepszymi specjalistami w kraju.

Katedra Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW już po raz piąty organizuje Konferencję Naukową poświęconą tematyce dietetyczno-żywieniowej ?Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego?. W spotkaniu uczestniczyć będą specjaliści z ośrodków naukowo-dydaktycznych z całej Polski. W ramach konferencji zaprezentowane zostaną zagadnienia z zakresu dietoterapii i dietoprofilaktyki, wyniki badań dotyczących wpływu składników diety oraz sposobu żywienia na funkcjonowanie organizmu człowieka w zdrowiu i w chorobie. Poruszone zostaną także najbardziej aktualne problemy z zakresu sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup społecznych.

Zwycięzcy ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé, których zadaniem było opracowanie planu zdrowego odżywiania dla obserwowanej za pośrednictwem Facebooka wirtualnej postaci ? Natalii Honoraty Witalnej, wezmą udział w trwającej od 7 do 9 listopada konferencji. Dla młodych dietetyków jest to szansa na weryfikację i wykorzystanie posiadanej wiedzy w praktyce, a także nawiązanie kontaktów z kluczowymi przedstawicielami branży w kraju. Podczas Sesji młodych naukowców osiem laureatek ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé przedstawi autorskie prezentacje związane z ich zainteresowaniami z zakresu dietetyki. Nad ich kształtem, sposobem przedstawienia i technikami komunikacji pracowały ze Starszym Specjalistą ds. Żywienia w Nestlé Polska ? Agnieszką Piskałą oraz Barbarą Labuddą ? konsultantem i trenerem w zakresie budowania wizerunku, Prezesem Zarządu agencji PR Eskadra PUBLICA.

Ogólnopolska konferencja w Rogowie to największe w Polsce spotkanie specjalistów z obszarów zdrowia i dietetyki. Niezwykle ważne jest, aby młodzi ludzie, którzy już teraz kształcą się na ekspertów z tych dziedzin, mieli swój głos w dyskusji o najważniejszych dla zdrowia i życia Polaków sprawach. Cieszę się, że dzięki projektowi Nestlé mają taką możliwość i poszerzają swoje umiejętności potrzebne na rynku pracy ? mówi dr Ewa Lange, kierownik Poradni Dietetycznej SGGW.

A to już wiesz?  Ranczo znów na planie

Nestlé jako firma, która na co dzień dba o popularyzowanie wiedzy na temat zbilansowanego odżywiania oraz aktywnego trybu życia, dostrzega duży potencjał w zakresie projektów wspierających rozwój przyszłych ekspertów z obszarów zdrowia i dietetyki. Rosnącą świadomość Polaków w zakresie dbałości o zdrowie, racjonalne odżywianie i kondycję fizyczną wiąże się z coraz większym zapotrzebowaniem na specjalistów w tych obszarach.

Innowacyjna i angażująca forma konkursu w połączeniu z merytorycznymi nagrodami stanowią nieocenioną pomoc w rozwoju kariery i w dalszej pracy dydaktycznej żywieniowców. Dla młodych specjalistów, którzy chcą zdobywać doświadczenie już na studiach jest to bardzo atrakcyjna oferta. Jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy i zaangażowania laureatek i jednocześnie cieszę się, że możemy im pomóc stawiać pierwsze kroki na ścieżce zawodowego rozwoju ? mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.

Ogólnopolski konkurs żywieniowy Nestlé dla studentów został zrealizowany w ramach strategii Nutrition, Health and Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. W ramach tej inicjatywy na 9 polskich uczelniach odbyły się prelekcje ze specjalistami ds. żywienia z Nestlé Polska S.A. Podczas żywieniowego roadshow dyskutowano o stanie odżywiania Polaków oraz rosnącym znaczeniu zawodu dietetyka w Polsce i na świecie. W trwającym od 14 maja do 10 czerwca 2012 r. konkursie uczestniczyli studenci z 16 uczelni zlokalizowanych w 11 województwach. Młodzi żywieniowcy przysłali łącznie ponad 1000 stron zaleceń żywieniowych dla obserwowanej za pośrednictwem Facebooka wirtualnej postaci ? Natalii Honoraty Witalnej.

Szczegółowe informacje na temat projektu Nestlé dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.

Plan V Konferencji Naukowej w Rogowie można pobrać pod linkiem.



*Badanie przeprowadzone przez instytut HomoHomini na zlecenie Polish Open University (POU).

Źródło Nestlé Polska S.A.. Dostarczył netPR.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy