Wiadomości branżowe

Uczta o smaku dyni – inspiracje na pyszne dania i porady szefa kuchni

Uczta o smaku dyni – inspiracje na pyszne dania i porady szefa kuchni
29.10.2012 Komunikat prasowy Uczta o smaku dyni – inspiracje na pyszne dania i porady szefa kuchni 29.10.2012 08:58 Knorr W październiku coraz częściej ze straganów

29.10.2012

Komunikat prasowy Uczta o smaku dyni – inspiracje na pyszne dania i porady szefa kuchni 29.10.2012 08:58 Knorr W październiku coraz częściej ze straganów i sklepowych półek spoglądają na nas wielkie pomarańczowe głowy ? to znak, że czas na dyniowe szaleństwo w kuchni! Podajmy na stół zupy, sałatki, sosy i inne kulinarne pyszności z dyni. Jakie? Poniżej propozycje oraz poradyszefów kuchni Knorr! Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe ?głowy? to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym soczystym miąższu. Jednak początki kulinarnej kariery dyni na naszych stołach nie były łatwe. Najpierw dynię traktowaliśmy bardzo ostrożnie, podając ją głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało sięgamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów. Sposób na dynię! Najczęściej dynię wykorzystujemy, gotując z niej zupy ? gładkie gęste kremy znakomicie zaspokajają głód i rozgrzewają w chłodne jesienne dni. Neutralny smak dyni sprawia, że możemy im nadać charakter tradycyjnej zupy, podając z ziemniakami czy jajkiem na twardo, albo też stworzyć ciekawe orientalne danie, dodając mleko kokosowe i sos rybny czy też doprawiając orientalnymi przyprawami. Warto wybierać spośród propozycji szefów kuchni Knorr, polecających Krem z dyni z ziemniakami i jabłkiem i Zupę dyniowo-kokosową: http://www.przepisy.pl/przepis/krem-z-dyni-z-ziemniakami-i-jablkiem-1#szukaj/zupa dynia/przepisyhttp://www.przepisy.pl/przepis/zupa-dyniowo-kokosowa#szukaj/zupa dynia/przepisyCoraz chętniej z pomocą dyni przygotowujemy jednak także inne potrawy, czyniąc ją składnikiem sałatek, dań makaronowych, risotto czy przyrządzając ją jako puree. Dynia wyśmienicie smakuje też po prostu skropiona oliwą, oprószona solą, pieprzem i ostrą papryką i zapieczona w piekarniku. Warto dodawać ją do wszelkich zapiekanek, w tym makaronowych i z dodatkiem kurczaka. Nie możemy też zapomnieć o sosach i dipach przygotowywanych na bazie dyni. Co ciekawe, kucharze Knorr polecają ją również jako farsz do Pierogów z dynią w sosie szałwiowym oraz składnik niezbędny do przygotowania pysznego Sufletu z pieczonej dyni. A na deser oprószone cukrem pudrem Ciasto dyniowe! Oto szczegółowe przepisy: http://www.przepisy.pl/przepis/dynia-z-pieca-calabaza-al-horno#szukaj/dynia/przepisyhttp://www.przepisy.pl/przepis/suflet-z-pieczonej-dyni#szukaj/dynia/przepisyhttp://www.przepisy.pl/przepis/ciasto-dyniowe#szukaj/dynia/przepisyZ dynią za pan brat! Wielu z nas dopiero odkrywa możliwości, jakie daje nam w kuchni dynia. Dlatego czasem zastanawiamy się, w jaki sposób przygotować ją do dalszego wykorzystania, jak doprawiać dania z dyni, po jakie gatunki sięgać. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Oto jego porady: – Ze względu na twardą skórę, dynię obiera się z trudnością. Dlatego warto podzielić warzywo na kilka mniejszych części, zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Potem już łatwo dynię można wykorzystać do przygotowania zup czy sosów. – Neutralny smak dyni powoduje, że potrawy z niej przyrządzane wymagają umiejętnego przyprawiania. Znakomicie sprawdzą się tu cynamon, imbir, kumin, kolendra, ostra papryka, cytryna, a nawet miód. – Przyrządzając zupy, warto sięgnąć nie tylko po najpopularniejszą w Polsce dynię olbrzymią, ale również po inne odmiany warzywa. Sprawdzi się owalna dynia piżmowa o miękkim ciemnożółtym miąższu. Poleca się również małą pomarańczową dynię hokkaido ? nada zupie piękny intensywny kolor. – W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Natomiast olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku. Przepisy na inspirujące dania z dyni znajdziecie na www.przepisy.pl oraz na profilu na Facebooku http://www.facebook.com/przepisypl lub w postaci wideo na kanale ?Przepisy.pl? na You Tube http://www.youtube.com/user/codzisnaobiad. Przepisy są również dostępne za pośrednictwem bezpłatnej aplikacji mobilnej Przepisy.pl.

A to już wiesz?  W Polsce Wschodniej przybędzie innowacji. Najlepsze z nich otrzymały wielomilionowe dotacje z Funduszy Europejskich

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy